7 C
Bakı
16 Dekabr 2025 01:37
Sağlamlıq

Saqqızın QORXUNC ZƏRƏRİ – İnfarkt riskini ARTIRIR

Saqqız və diş məcununun tərkibindəki ksilitol maddəsi infarkt riskini artırır.

 

Bizim.Media “TRT Haber”-ə istinadən xəbər verir ki, insan və siçan üzərində təcrübə aparan tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, ksilitol qanda trombositlərin laxtalanmasını sürətləndirir.

 

Diabet xəstələrinin və ya arıqlamaq istəyənlərin istifadə etdiyi ksilitol, saqqız və diş pastası kimi məhsullarda da olur. Ksilitol kimi şəkər spirti sinfində olan eritritol adlı dadlandırıcı maddə infarkt və insult riskini iki dəfə artırır.

Bu qan laxtaları infarkt, insult və hətta ölümlə nəticələnə bilər. Daha sonra 20 sağlam insanın yarısına tərkibində normal səviyyədə ksilitol olan içki, digər yarısına isə şəkər (qlükoza) ilə şirinləşdirilmiş içki verilib. Birinci qrupdakı iştirakçılarda qanın laxtalanması sürətlə artdığı halda, şəkərli içki qəbul edənlərdə belə bir artım müşahidə edilməyib.

Tacxeber.com

Oxşar xəbərlər

Mədəsi və qarnı ağrıyanlar üçün – Dazıotu yağı

redaktor

Demensiya və xərçəngə qarşı dietik ərzaq

redaktor

Ginekoloqdan qışda “kapron kalqotqa”ların təhlükələri barədə – XƏBƏRDARLIQ

redaktor