21 C
Bakı
05 Oktyabr 2025 20:34
CəmiyyətDigərSağlamlıq

Şokoladdakı birləşmələr “yaxşı” xolesterinin səviyyəsini artırır

“Yaxşı” xolesterin – yüksək sıxlıqlı lipoprotein…

Şokoladda olan təbii teobromin birləşməsi “yaxşı” xolesterinin (yüksək sıxlıqlı lipoprotein) səviyyəsini artıra bilir.

Tacxeber.com bildirir ki, bu barədə “EatingWell” İran alimlərinə istinadən yazıb.

Onlar şokoladın metabolik sindromlu insanlara təsirini təhlil ediblər.

Tədqiqat metabolik pozğunluqları olan artıq çəkili 72 yetişkin arasında aparılıb. 12 həftə ərzində iştirakçılar teobromin əlavələri alıblar. Nəticədə, onlar yüksək sıxlıqlı lipoproteinlərin səviyyələrində mülayim bir artım yaşayıblar, lakin aydın terapevtik effekt əldə etmək hələ də əhəmiyyətsiz olub.

Qeyd olunub ki, kakao ənənəvi olaraq ürək sağlamlığına faydası ilə əlaqələndirilir, çünki tərkibində polifenollar və flavanollar kimi antioksidanlar var. Bu maddələr qan şəkərini, “pis” xolesterolu və qan təzyiqini azalda bilir.

 

Tacxeber.com

Oxşar xəbərlər

Evdəki bu əşyaları atın

redaktor

“Elçibəyin sevgilisi Tamara mən deyiləm” – VİDEO

redaktor

“Mənim bankım yoxdur oğlum general Teymur Mehdiyevindir…” – Ramiz Mehdiyev

admin