28 C
Bakı
15 Avqust 2025 18:19
CəmiyyətDigərSağlamlıq

Şokoladdakı birləşmələr “yaxşı” xolesterinin səviyyəsini artırır

“Yaxşı” xolesterin – yüksək sıxlıqlı lipoprotein…

Şokoladda olan təbii teobromin birləşməsi “yaxşı” xolesterinin (yüksək sıxlıqlı lipoprotein) səviyyəsini artıra bilir.

Tacxeber.com bildirir ki, bu barədə “EatingWell” İran alimlərinə istinadən yazıb.

Onlar şokoladın metabolik sindromlu insanlara təsirini təhlil ediblər.

Tədqiqat metabolik pozğunluqları olan artıq çəkili 72 yetişkin arasında aparılıb. 12 həftə ərzində iştirakçılar teobromin əlavələri alıblar. Nəticədə, onlar yüksək sıxlıqlı lipoproteinlərin səviyyələrində mülayim bir artım yaşayıblar, lakin aydın terapevtik effekt əldə etmək hələ də əhəmiyyətsiz olub.

Qeyd olunub ki, kakao ənənəvi olaraq ürək sağlamlığına faydası ilə əlaqələndirilir, çünki tərkibində polifenollar və flavanollar kimi antioksidanlar var. Bu maddələr qan şəkərini, “pis” xolesterolu və qan təzyiqini azalda bilir.

 

Tacxeber.com

Oxşar xəbərlər

Bakı şəhər İcra Hakimiyyətinin qalmaqallı məımurunun keçirdiyi tender ləğv edilib

redaktor

Qışda bədəni isitmək üçün 2 vacib qida.

admin

Laçına ilk köç başladı – FOTO/VİDEO

redaktor