Kartof və balqabağın tərkibində koqnitiv sağlamlığı qorumaq və demans riskini azaltmaq üçün vacib olan mis var.
Tacxeber.com Daily Mail-ə istinadla xəbər verir ki, bu sözləri Hebei Tibb Universitetinin professoru Weiai Jia deyib.
Alimin sözlərinə görə, mis bütün bədənə, o cümlədən beyinə oksigeni daşıyan dəmirin sərbəst buraxılmasını dəstəkləyir. Orta miqdarda istehlak mərkəzi sinir sisteminin (CNS) normal fəaliyyətini də dəstəkləyir. Bu iz elementi yaddaş və öyrənmə ilə əlaqəli neyrotransmitterlərin tənzimlənməsində də rol oynayır.
Bununla belə, professor həddindən artıq miqdarda misin zəhərli ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib. Mis zəhərlənməsinin kəskin simptomlarına qusma, hematemez (qan qusma) və hipotenziya (aşağı təzyiq) daxildir. Alim həddindən artıq dozanın qarşısını almaq üçün mikroelementi normada istehlak etməyi tövsiyə edir. O hesab edir ki, misə olan gündəlik tələbat (1,22 mq), məsələn, iki kartof və bir orta ölçülü balqabaqda olur.
Tədqiqatçıların fikrincə, misin qoruyucu təsiri onun sinir sisteminin normal fəaliyyəti üçün vacib olan enerji mübadiləsinə və sinir keçiriciliyinə müsbət təsirindən irəli gəlir.