İngiltərənin Exeter Universitetinin apardığı yeni araşdırma təbii qidaların yüksək təzyiqə təsirini bir daha ortaya qoyub. Alimlər sübut ediblər ki, bir neçə qurtum çuğundur şirəsi qan təzyiqini aşağı sala, damarların sağlamlığını yaxşılaşdıra və orqanizmdə iltihabı azalda bilər.
Araşdırmalara görə, çuğundurun tərkibində yüksək miqdarda təbii nitrat var. Bu birləşmələr, qəbul edildikdə, qan damarlarını genişləndirən və bununla da qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən nitrik oksidə çevrilir.
İltihabın qarşısını alır
Üstəlik, çuğundur şirəsinin təkcə ürək-damar sağlamlığına deyil, həm də ağız mikrobiomuna müsbət təsir göstərdiyi, iltihabı azaltdığı sübut edilmişdir. Tədqiqat aparan qrupdan professor Andy Jones, “Nitratla zəngin qidalar ağız mikrobiotasını dəyişdirərək yaşlı insanlarda iltihabı azaldır və qan təzyiqini aşağı salır. Bu da ürək xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir” dedi. Tədqiqat göstərdi ki, 20-40 yaş arasında hər 10 nəfərdən biri, 50-60 yaş arasında isə hər 10 nəfərdən beşi hipertoniya ilə mübarizə aparır.
Yüksək qan təzyiqi ilə mübarizədə dərmanlar ümumiyyətlə ilk müalicə üsulu olsa da, qidalanma və həyat tərzinin dəyişməsi də böyük əhəmiyyət kəsb edir. Bu kontekstdə gündəlik qida rasionunuza çuğundur suyu kimi təbii əlavələrin daxil edilməsi tövsiyə olunur. Alimlərin fikrincə, müntəzəm olaraq istehlak edilən az miqdarda çuğundur şirəsi belə damar sistemini qoruyaraq qan təzyiqinin səviyyəsini tarazlaşdırmaqda təsirli ola bilər.
Tədqiqatın nəticələri bir daha nümayiş etdirir ki, yüksək qan təzyiqi ilə bahalı dərmanlara və ya müalicələrə müraciət etmədən mübarizə aparmaq üçün effektiv və əlçatan yollar mövcuddur.