24 C
Bakı
22 İyun 2025 10:02
CəmiyyətDigərDünyaMaraqlıSağlamlıq

Niyə yumurtanın sarısı bəzən yaşıla çevrilir?

Yumurta qaynadıldıqda bəzi hallarda sarısı yaşıl rəngə çevrilir. Bəs bunun niyə baş verdiyini heç bilirsiniz?

Yumurtanı suda qaynadarkən, yumurtadakı zülallarda olan turşu zəncirləri dəyişikliyə məruz qalaraq, ya müvəqqəti bir-birindən ayrılır, ya da quruluşları dəyişikliyə məruz qalır. İsinmə davam etdikcə bu kütlələr içində yeni bağlar qurulur və nəticədə möhkəm bir protein şəbəkəsi yaranır.

Məhz bu yumurtanın ağının da, sarısının da qatı konsistensiyaya çatmasına gətirib çıxarır. Qaynama davam edirsə, sarının rəngi yaşıla çevrilir. Çünki yumurtanın ağı sulfiddən ibarətdir və bu sulfid qaynama vaxtı hidrogenlə birləşəndə hidrogen sulfidə çevrilir. Bunun qoxusu xarab yumurta qoxusu kimidir. Hidrogen sulfid zəhərli, yanıcı və partlayıcı təsirə malik bir qazdır. Amma əlbəttə, yumurtada hidrogen sulfidin az miqdarı belə, risklər yaradacaq qədər çox deyil. Yəni bunun zərərli olduğunu düşünüb qorxmanıza ehtiyac yoxdur.

 

Tacxeber.com

Oxşar xəbərlər

3 yaşlı uşaq içərisində 15 min manatlıq qızıl olan çantanı oğurladı – Video

redaktor

İki ay ərzində bu qidaları yeyənlərdə xəstəliklərdən əsər-əlamət qalmır

redaktor

Putin qəzəbləndi: Cinsiyyət orqanını açan və ya göbəyini göstərənlər…

redaktor