Yay aylarında zəhərlənmə riski xeyli artır. İsti hava şəraitində bəzi qidalar sağlamlıq üçün zərərli ola bilər.
Tacxeber.comxəbər verir ki, “Roskachestvo”nun Qida Təhlükəsizliyi üzrə Kompetensiya Mərkəzinin direktoru Yelena Spetsenko bildirib ki, yüksək temperatur bakteriyaların çoxalması üçün ideal şərait yaradır, bu isə qidaların orqanizm üçün zərərli olmasına gətirib çıxarır.
İlk növbədə, zülal və rütubət tərkibli tez xarab olan məhsullar təhlükə yaradır. Buna görə də, xüsusən də düzgün saxlanmamış ət və quş ətini istehlak edərkən maksimum diqqətli olmaq lazımdır.
Günəş altında cəmi bir-iki saat qalan kabab salmonella və ya digər bağırsaq çöplərinin mənbəyinə çevrilə bilər. Bu, kolbasa, paştet, kotlet kimi hazır ət məhsullarına da aiddir.
Yelena Spetsenko xəbərdarlıq edib ki, isti havada süd məhsulları da təhlükəlidir. Kəsmik, xama, yoqurt və yumşaq pendirlər patogen mikroorqanizmlərin çoxalması üçün əlverişli mühitdir. Bu məhsullar düzgün saxlanılmadıqda — hətta istifadə müddəti başa çatmasa belə — ağır həzm pozğunluqlarına səbəb ola bilər.
“Xüsusilə qaymaq əsaslı desertlər təhlükəlidir — onlar demək olar ki, hiss edilmədən xarab olur, amma istifadəsinin fəsadları çox ciddi ola bilər”, — deyə ekspert vurğulayıb.
Risk qrupuna həmçinin balıq və dəniz məhsulları daxildir. İsti havada onlar çox sürətlə xarab olur. Hətta yüngül xoşagəlməz qoxu belə çürümə prosesinin başlandığını göstərə bilər.