16 C
Bakı
27 Sentyabr 2025 00:16
Sağlamlıq

Kartof alarkən diqqət! – Ən sağlamı bu rəngdə olur

Kartof müxtəlif rəngli tərəvəzdir. Bağbanlar və aşpazlar kartofun rənginə baxaraq onun nə qədər keyfiyyətli olduğun bilir.

 

Tacxeber.com lent.az-a istinadən bildirir ki, sağlam qidalanma və ya arıqlamaq baxımından çəhrayı və ya bənövşəyi kartof yemək lazımdır. Ağ kök yumrulu kartofları pəhrizdən xaric etmək tövsiyə olunur.

 

Bildirilir ki, ağ kök yumrulu kartoflarda çoxlu nişasta var. Sarı rəngli kartofda daha çox karotin və A vitamini var.

 

Çəhrayı və ya qırmızımtıl kartof sortları yüksək miqdarda antosiyaninlərə malikdir. Onlar immunitet sistemini gücləndirir, xərçəngə qarşı müqavimət göstərir və görmə üçün yaxşıdır.

 

Ancaq mütəxəssislər allergik reaksiyalar, mədə-bağırsaq traktının, qaraciyər və böyrəklərin xəstəlikləri olan xəstələr üçün antosiyaninli kartof sortlarını yeməyi məsləhət görmürlər. Bu zaman ehtiyatlı olmaq tövsiyə olunur.

 

Mütəxəssislər onu da qeyd edib ki, rəng məhsulun keyfiyyətinə faktiki olaraq heç bir təsir göstərmir. Kök yumru pulpasının rəngi vacibdir, lakin əsaslı deyil.

Tacxeber.com

Oxşar xəbərlər

Gülüşün sağlamlığa FAYDALARI: İnfarkt və insult riskini azaldır

redaktor

Pivənin kişi orqanizminə dəhşətli nəticələri barədə cərrahdan XƏBƏRDARLIQ!

redaktor

Xərçəngin YENİ QƏNİMİ – Bu vitamin həm ucuzdur, həm də…

redaktor