28 C
Bakı
13 Avqust 2025 21:27
Sağlamlıq

Çox bişmiş yumurta təhlükəlidir – XƏBƏRDARLIQ

Bir çox insan yumurtanın nə qədər sağlam olduğunu bilir. Yumurta zülal və əvəzolunmaz amin turşuları ilə zəngindir. Lakin yumurtanın uzun müddət bişirilməsi zamanı yaranan toksinlər bəzi insanlarda zəhərlənməyə və hətta boğulmalara səbəb ola bilər.

 

Tacxeber.comxarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, həkimlərin fikrincə, yumurtanın çox uzun müddət qaynadılması zərərli ola bilər. Yumurtalar 10 dəqiqədən çox bişirilirsə, tərkibində orqanizmin toksin kimi qəbul etdiyi maddələr əmələ gəlir. Sarısı üzərində yaşıl örtük yumurtaların çox bişdiyini göstərir. Bu yumurtaların sağlam məhsuldan zəhərə çevrildiyini göstərir.

 

Alimlər izah edirlər ki, sarısı bişirildikdə hidrogen ayrılır və bu, sarının tərkibindəki dəmirlə reaksiyaya girərək dəmir sulfidləri əmələ gətirir. Bu maddələr sarıya yaşılımtıl rəng verir. Yumurta nə qədər uzun bişirilsə, bir o qədər çox sulfid əmələ gəlir. Həddindən artıq bişməməsi üçün bərk qaynadılmış yumurta soyuq suda soyudulmalıdır.

 

Bişirmə prosesinin özü 10 dəqiqədən çox olmamalıdır. İdeal olaraq 7-9 dəqiqə olmalıdır. Əgər siz axar sarısı olan yumurtaları sevirsinizsə, onları qaynar suda 5-6 dəqiqə bişirin.

 

Yumurtaların uzun müddət bişirilməsi nəticəsində yaranan toksinlər bəzi insanlarda zəhərlənmə, mədə narahatlığı və hətta boğulmalara səbəb ola bilər.

Tacxeber.com

Oxşar xəbərlər

Sümük və əzələlər üçün kalsiumdan da vacib olan MAQNEZİUMUN növləri

redaktor

Bunu qatığa 1 qaşıq əlavə etsəniz, sonsuz faydalarını görərsiniz- Sağlamlıq sirri

redaktor

“Belə halda meyvə xərçəng xəstəliyi yaradır, 1 saat sirkəli suda saxlayın”-EKOLOQDAN həyəcan təbili-ÖZƏL+FOTO

redaktor