19 C
Bakı
26 Sentyabr 2025 21:08
Sağlamlıq

Əti kələmə büküb yeyin – Xərçəngə qarşıdır

 

Kələm qızardılmış ətin orqanizmə kanserogen təsirini azaldır. Kələmdə qızardılmış ətdə kanserogenlərin təsirini zəiflədən maddələr var.

“Medicina” xəbər verir ki, həkim – qastroenteroloq Konstantin Spaxovun sözlərinə görə, ət qızartması bədən üçün təhlükəli kanserogenlərin əmələ gəlməsinə kömək edir.

“Məsələn, barbekü, kabab və qrilin tərkibində heterosiklik aminlərin, polisiklik aromatik karbohidrogenlərin olması aşkar edilmişdir. Bədənə böyük miqdarda nüfuz edən bu birləşmələr xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər.

Kələmdən əlavə, kabab və ümumiyyətlə digər ət qızartmaları həmişə hər hansı bir göyərti ilə birlikdə qəbul edilməlidir.
Yaşıl tərəvəzlər və bitkilər xlorofil ifraz edir ki, bu maddə əti qırmızı edən hemin təsirini azaldır.

Həzm sistemi hemeni həzm etdikdə, toksinlər kimi fəaliyyət göstərən maddələr əmələ gəlir. Xüsusən də toxumalara təsiri səbəbindən bağırsaq xərçəngi baş verə bilər”.

Tacxeber.com

Oxşar xəbərlər

Adi qrip neçə gün davam edir?

redaktor

Həkimdən sensasion AÇIQLAMA: Çoxlu su içmək ölümə səbəb ola bilər

redaktor

Baş ağrısını dəqiqələr ərzində dayandıran effektiv üsul

redaktor