20 C
Bakı
24 İyun 2025 05:33
Cəmiyyət

İsti şorba içənləri gözləyən təhlükə – Xərçəng riski var

İsti şorba içənləri gözləyən təhlükə - Xərçəng riski var

 

“İsti yemək, şorba və içkilər yeyilmədən öncə bir qədər soyudulmalıdır, qaynar halda yemək düzgün deyil”.

Tacxeber.com xəbər verir ko, dietoloq həkim Vasilisa Panomoryova çox qaynar şorbaların qida borusu və qırtlaq xərçəngi yarada biləcəyini açıqlayıb.

“Qışda çox adam isti yemək yeməyə can atır. Bu sanki bədəni daxildən isitmə vasitəsidir. Amma belə yeməkləri qəbul etməzdən əvvəl bir qədər soyudun. İlıq hala gətirin.

Qaynar içki və yemək qida borusu selikli qişasının yanıqlarına və zədələnməsinə səbəb olur. Nəticədə xroniki iltihab baş verir.

Əgər bu vərdiş uzun illər davamlı olunsa, orda atopik hüceyrələrin yaranmasına və xərçəngə səbəb olur. Qida borusunu qaynar mayelərlə zədələməyin gələcəkdə xərçəngə səbəb olması barədə çoxsaylı elmi araşdırmalar aparılıb.

Qidanın hərarəti vacibdir. Qastroenteroloqlar 50 dərəcədən yuxarı olmamalıdır. Yeməzdən əvvəl 6-7 dəqiqə gözləyin”.

Tacxeber.com

Oxşar xəbərlər

Ermənistan Kamillə bağlı açıqlama yaydı: əl çəkməyəcəyik!

redaktor

“İphone” kameraları hər 5 saniyədə bir şəklimizi çəkir – Bunu necə deaktiv etmək olar?

redaktor

Bakıda 16 yaşlı qız özündən iki dəfə böyük şəxsə ərə verilib

redaktor